Albert Heijn voedselbos bij Vogelaar Vredehof

Samen met de vaste appel- en perenleverancier Vogelaar Vredehof heeft Albert Heijn een voedselbos in Enspijk aangelegd. Scholieren kunnen deze plek bezoeken om te leren over biodiversiteit en waar voedsel vandaan komt. 2 juni werden bij de opening fruit- en notenbomen, planten en struiken geplant.

Avontuurlijk en ‘golvend’
Het ruim twee hectare voedselbos van Albert Heijn en Vogelaar Vredehof groeit aan de Polderdijk langs de Linge in Enspijk en bestaat uit een avontuurlijk voedselbos en een ‘golvend’ bos. In het avontuurlijke voedselbos liggen kronkelende paadjes tussen bomen en planten die in de vorm van een ‘gilde’ geplant zijn: bomen staan in een cirkel rond een hoofdboom en groeien goed samen omdat ze dezelfde grondbehoefte hebben. Naast de verschillende bomen, planten en struiken die er groeien, wordt het ook een gebied voor roofvogels en andere dieren. In het ‘golvende’ bos staan combinaties van fruitbomen en struiken die elkaar afwisselend in rijen volgens het Agroforestry-principe in een golvend patroon zijn geplant. De voedselbomen, -struiken en planten versterken elkaar en dragen zo bij aan onder andere biodiversiteit, waterhuishouding, bodemvruchtbaarheid en klimaat. De komende jaren komt alles op volle sterkte en in balans.

Kom je helpen in het voedselbos?

Regelmatig organiseren we een werk- en informatiemiddag voor geïnteresseerden in een vrijwilligerswerkgroep die zich bezighoudt met kleinschalig landschapsonderhoud. Dan leggen we de uitgangspunten uit en de rol van beheer en vrijwilligerswerk hierbij. We steken gelijk de handen uit de mouwen. Dit doen we ook met scholen uit de regio. Meer weten? Mail naar voedselbos@vogelaar.com

Biodiversiteit en samen leren

Het doel is met deze verschillende teeltvormen te ervaren hoe de fruitteelt nog meer in balans met de natuur kan worden gebracht en om positieve inzichten breder toe te passen. Daarnaast kijken we welke soorten het goed doen in het veranderende klimaat. Ook vervult het voedselbos een educatieve rol voor kinderen, scholen en de wetenschap. De vrijwilligerswerkgroep wordt georganiseerd in samenwerking met SLG en het Agroforestry Netwerk Gelderland.

Door het planten van een grote diversiteit aan eetbare bomen en struiken  en het bieden van schuilplaatsen en voedselrijke kruidenranden voor nuttige dieren wordt biodiversiteit bevorderd en de bodemvruchtbaarheid verhoogd. Dit resulteert in gezond voedsel, een gevarieerd ecosysteem en een divers landschap. Het voedselbos heeft ook een sociale functie: we gaan regelmatig oogstfeesten houden en schoolklassen uitnodigen.

Meld je hier aan voor de AH voedselbos nieuwsbrief!

Wil jij helpen? Als je het leuk vindt om je handen uit de mouwen te steken dan ben je zeker welkom! Neem dan contact op met voedselbos@vogelaar.com. Het voedselbos is niet vrij toegankelijk.

 

Golvend voedselbos

Agroforestry

In het golvende bos staan net als in het avontuurlijke bos slimme combinaties van fruitbomen en struiken die elkaar helpen, maar nu in rijen volgens het agroforestry principe. Door de herhaling van dezelfde soorten in een rij is in dit bos makkelijker te oogsten. In elke rij worden bomen afgewisseld met een stikstofbindende plant en een bessenstruik. Bijvoorbeeld een pruim, amandel, duindoorn en framboos.

De duindoorn legt stikstof vast in de bodem. Veel planten kunnen dat niet en zijn voor stikstof dus afhankelijk van andere planten die dat wel kunnen. Duindoorn produceert veel bessen die vogels aantrekken en zorgen dat de rest van het fruit minder gegeten wordt door deze vogels.

De golvende boomgaard heeft ook een natter deel. In het natte deel zijn specifieke planten gekozen, die het hier goed doen. Ook de plantafstand wijkt af in deze zone.

Soorten:  In het golvende bos staat: walnoot, hazelaar, amandel, abrikoos, paw paw, pruim, perzik. framboos, kruisbes, honingbes, zwarte bes, rode bes, witte bes, duindoorn, goji, kornoelje, kiwibes, lijsterbes en vlier

Het avontuurlijke bos

In de golvende boomgaard wordt al relatief veel overgelaten aan de natuur, maar het uitbundige voedselbos gaat nog een stukje verder. Het is meer van intuïtief van aard, meer zoals de natuur het doet. In het uitbundige voedselbos worden twee verschillende gildes aangeplant: een hoog gilde hoog en een middelhoog gilde. Een hoog gilde is opgebouwd uit: één hoofdboom, zes middelhoge bomen en zes lage bomen. Daarbij worden er nog twee verschillende klimplanten aangeplant. Een middel gilde is opgebouwd uit: één middelhoge boom, vier lage beplanting en vier struiken.

Hoog gilde
De hoofdbomen zijn: walnoot, tamme kastanje, ginkgo, boterhartnoot, zoete kers, gleditsia, moerbei en boomhazelaar.  Er is maximale diversiteit in gildes, dus van elke soort 2 van de hoofdbomen.

Middelhoog gilde
De middelbomen zijn: hazelaars, uiensoepboom, pimpemoot, vlier, zilverbes (groenblijvende soort). Groenblijvers zijn ook belangrijk in het systeem voor bescherming voor fauna). In elke gilde komen 2 klimmers tegen de hazelaar: druiven en kiwibes.

Beheer
Met name in het begin wordt met maaien beheerd op ongewenste soorten, anders nemen die de plaats in van planten die we juist willen in het systeem. Er wordt ook water gegeven en de bomen worden ondersteund met een houten paal. De verwachting is dat het beheer na een aantal jaar steeds minder intensief nodig is.

Nieuwsbrief voedselbos

Meld je aan en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten in het AH voedselbos.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en er zijn Servicevoorwaarden van toepassing.